Kunnskapsorganisasjon og litterære analyser

Programmereren Jeff Clark presenterer på bloggen sin Neoformix et spennende prosjekt hvor Project Guthenbergs digitale versjon av filmaktuelle Les Misérables er lest og tolket maskinelt. Blant annet settes bokas karakterer i sammenheng med verb som opptrer nær dem i teksten. Kanskje gir denne oversikten et alternativt innblikk i personlighet og handlemønster?

Publisert i Uncategorized | Merket med , | Kommentarer er skrudd av for Kunnskapsorganisasjon og litterære analyser

E-bokverksted

Fra våren 2013 tilbyr bibliotekarutdanninga et nytt valgfag som omhandler E-bøker. Valgfaget er knyttet til det tverfaglige prosjektet E-bokverkstedet som skal publisere e-bøker basert på et utvalg tekster som har falt i det fri. Les mer på prosjektbloggen:
http://ebokverkstedet.hioa.no/

Publisert i Uncategorized | Merket med | Kommentarer er skrudd av for E-bokverksted

Visualisering av offentlige data – seminar med Even Westvang

9. mai får vi et spennende besøk av Even Westvang. Han skal  snakke om visualisering av offentlige data og vise oss en del eksempler på hvordan dette kan gjøres. Even jobber i Bengler som blant annet står bak nettstedet underskog.no, men «på si» har han laget mange spennende visualiseringer av norske offentlige data som har vakt stor oppmerksomhet, f.eks. gjennom oppslag i NRK http://www.nrk.no/nyheter/1.7989738 og utenlandske medier som The Guardian.

Vi vil også få mulighet til å diskutere åpenhet til denne typen data og forholdet til dataeierne samt verktøyene Even har brukt i prosjektene sine.

Dette seminaret går inn i serien Slipp dataene fri, det er vår! som arrangeres av Institutt for arkiv-, bibliotek og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Seminaret er gratis, men siden vi serverer pizza og mineralvann vil vi gjerne vite på forhånd hvor mange som kommer. Meld deg derfor på ved å fylle ut dette skjemaet.

Seminaret finner sted i auditorium 141 i Eva Balkes hus (Pilestredet 48) kl. 1630. Vel møtt!

Publisert i Uncategorized | Merket med , , | 2 kommentarer

Seminar om Kultur- og naturreise

Onsdag 11. april kl 16.30 kommer Siri Slettvåg fra Kulturrådet og presenterer prosjektet Kultur- og naturreise. Det er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke offentlige organer som har til hensikt å løfte fram og tilpasse kultur- og naturdata fra offentlige databaser og andre kilder til visning i mobile tjenester. Formålet er at en besøkende ved for eksempel Akerselva skal kunne lese eller lytte på fortellinger eller studere fakta om kulturhistorien eller naturen der de er. I følge dem selv handler prosjektet ikke om teknologiutvikling, men «om å løfte fram og tilpasse innhold fra offentlige databaser og fra andre kilder til visning i mobile tjenester.»

Dette seminaret går inn i serien Slipp dataene fri, det er vår! som arrangeres av Institutt for arkiv-, bibliotek og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Seminaret er gratis, men siden vi serverer pizza og mineralvann vil vi gjerne vite på forhånd hvor mange som kommer. Meld deg derfor på ved å fylle ut dette påmeldingsskjemaet.

Seminaret finner sted i auditorium 141 i Eva Balkes hus (Pilestredet 48) kl. 1630. Vel møtt!

Publisert i Uncategorized | Merket med , , , | 2 kommentarer

Åpne offentlige data på hotell

I går gikk det første seminaret i serien Slipp dataene fri, det er vår! av stabelen. Det var ved Heather Broomfield og Rune Kjørlaug fra data.norge.no som fortalte oss om norsk og internasjonal politikk for tilgjengeliggjøring av offentlige data. Data.norge.no er opprette av Direktoratet for forvaltning og IKT etter modell av det amerikanske data.gov og britiske data.gov.uk, med formålet «å stimulere til tilgjengeliggjøring og viderebruk av åpne offentlige data i Norge». Det dukket opp drøyt førti tilhørere som fikk vite mer om de politiske føringene for offentlige data, blant annet EUs politikk for å gjøre rådata skapt av offentlige institusjoner (f.eks. kartdata, metereologiske data, juridiske og  økonomiske data) tilgjengelig. Broomfield viste frem en rekke eksempler på hvordan dataene har blitt raffinert til nye og spennende tjenester (noe som forøvrig kommer til å bli ytterligere belyst i vårt seminar med Even Westvang 9. mai).

I seminarets andre del presenterte Rune Kjørlaug data.norge.nos datahotell, der dataeiere tilbys et lavterskeltilbud for å offentliggjøre sine I datahotellet kan man f.eks. sjekke inn data i Excel-format eller tilsvarende, disse blir så knadd av hotellets ansatte slik at en selv og andre kan hente dem ut i XML.

Foredraget ble streamet og er også tilgjengelig i opptak (nå offentlig tilgjengelig) og det er og selve presentasjonen.

Publisert i Uncategorized | Merket med , , , , , | Kommentarer er skrudd av for Åpne offentlige data på hotell

Det skjer spennende ting på Deichman

Ikke bare planlegger Deichman «Europas mest nyskapende, synlige og tilgjengelige bibliotek og kulturallmenning», det kan også se ut som om de ligger helt i front av utviklingen innenfor det kunnskapsorganisatoriske området.

I 2011 fikk Deichman midler av Nasjonalbiblioteket til to prosjekter. Det ene skal bidra til en effektiviserig av den digitale litteraturformidlingen gjennom samordning og gjenbruk av bokanbefalinger (her er undertegnede en heldig deltager i prosjektets referansegruppe), mens det andre skal utvikle en digital og aktiv forlengelse av bokhyllene i  form av formidlingsstasjoner basert på touchskjermer.  I et kunnskapsorganisatorisk perspektiv er kanskje det aller mest spennende ved disse prosjektene at de begge avhenger av gode metadata. Så gode metadata at Deichman nå har konvertert hele katalogen sin  fra bibliotekenes tradisjonelle metadataformat, MARC, til W3C`s modell for dokumentbeskrivelse på den semantiske weben, RDF. De har også ordnet med en en kontinuerlig oppdatering av den nye (trippel)databasen gjennom en (OAI-)høsting av nye tilførsler. Denne konverteringen vil kunne styrke de eksisterende metadataene på flere måter, ikke minst tilfører konverteringen dem en semantikk som gjør det enklere for både datamaskiner og mennesker som ikke er invidd i det gamle MARC-formatets kodete irrganger, å «lese selve betydningen av dataene».

Flere har for så vidt gjort dette før Deichman, også store aktører som British Library og Deutche National Bibliothek. Selveste Library of Congress ønsker nå å skrote MARC til fordel for noe hvor RDF vil spille en sentral rolle. Det finnes allikvel ennå få eksempler på at disse forsøkene og visjonene har resultert i revolusjonerende nye sluttbrukertjenester. Og det gjør Deichman sitt arbeid spesielt interessant å følge, for her er planen for bruk av RDF-baserte metadata klar på forhånd. Ikke i form av en litt bedre katalog/oversikt over hvilke bøker Deichman har i hyllene sine, men i form av helt konkret «added value», effektiv datadeling og flunkende nye tjenester for bibliotekbrukerne.

Publisert i Uncategorized | Merket med , , , , | Kommentarer er skrudd av for Det skjer spennende ting på Deichman

Slipp dataene fri, det er vår!

Linked data, og tilgjengeliggjøring av data skapt av offentlige midler er tema for en seminarrekke ved Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag på Høgskolen i Oslo og Akershus våren 2012. Problemstillinger knyttet til politikk, opphavsrett, teknologi og presentasjon vil bli tatt opp i fire ettermiddagsseminarer på vår campus på Bislett.  De to første seminarene er nå klare:

Først ut er Heather Broomfield, som er leder for data.norge.no. Dette er Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) sitt åpne data-initiativ. Den 7. mars presenteres vi derfor for Norges politikk på området. Velkommen til auditorium 141 i Eva Balkes hus (Pilestredet 48) kl. 1630. Det vil bli servering av pizza og mineralvann, det er derfor nødvendig å fylle ut dette påmeldingsskjemaet.

11. april vil Siri Slettvåg presentere prosjektet Kultur- og naturreise. Det er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke offentlige organer som har til hensikt å løfte fram og tilpasse kultur- og naturdata fra offentlige databaser og andre kilder til visning i mobile tjenester. Formålet er at en besøkende ved for eksempel Akerselva skal kunne lese eller lytte på fortellinger eller studere fakta om kulturhistorien eller naturen der de er. Velkommen til auditorium 141 i Eva Balkes hus (Pilestredet 48) kl. 1630. Det vil bli servering av pizza og mineralvann, det er derfor nødvendig å fylle ut dette påmeldingskjemaet.

Publisert i Uncategorized | Merket med , | Kommentarer er skrudd av for Slipp dataene fri, det er vår!

Artikkel om Pode-prosjektet

Undertegnede har sammen med Anna-Lena Westrum og Asgeir Rekkavik fra Deichmanske bibliotek skrevet en oppsummerende artikkel i Code4lib journal om noe av det som skjedde i Pode-prosjektet. Artikkelen er tilgjengelig her: Improving the presentation of library data using FRBR and Linked data

Pode-prosjektet var et uavhengig prosjekt (med base på Deichman) som blant annet eksperimenterte med bibliotekkataloger, FRBRisering og Linked data. Deres prosjektblogg er full av dokumentasjon og interessant lesing for den nysgjerrige: http://www.bibpode.no/blogg/

Publisert i Uncategorized | Merket med , | Kommentarer er skrudd av for Artikkel om Pode-prosjektet

Biblioteklaboratoriets sluttrapport

Biblioteklaboratoriet ble etablert i 2007 som et samarbeidsprosjekt mellom ABM-utvikling og Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag (JBI) ved Høgskolen i Oslo. Formålet har vært å fungere som en plattform for nettverks- og kompetansebygging rundt problemstillinger knyttet til teknologier for deling av bibliotekdata. Prosjektet hadde midler til drift ut 2011 og har nå levert sluttrapport med anbefalinger om videre arbeid.  Vi legger nå ut hele rapporten og håper den kan være til inspirasjon. Sluttrapport_Biblioteklaboratoriet

Publisert i Uncategorized | Merket med | Kommentarer er skrudd av for Biblioteklaboratoriets sluttrapport